Astma

 

Astma je chronické, potenciálně nebezpečné onemocnění průdušek. Někteří odborníci rozdělují astma na dva základní typy: vnější a vnitřní. Převážná většina případů se řadí k vnějšímu typu, který se dědí v rodinách náchylným k dalším alergickÝm potížím např. k ekzémům a senné rýmě a začíná již v dětství. Příznaky mohou být vyvolány nejrůznějšími faktory, patří k nim úzkost, tělesná námaha, infekce, znečištění životmno prostředí, pyl, roztoči, zvířecí chlupy apod. Někdy záchvat vyvolává a nebo i zhoršuje také alergie na potraviny, zvláště u dětí trpících ekzémy.

Vnitřní typ astmatu vzniká zřejmě až v dospělosti a není způsoben vnějšími faktory i když některé mohou záchvaty vyvolat. Astmatický záchvat může trvat několik minut, ale i dnů. Projevuje se dušností, případně sípotem a kašlem, pocitem tísně v prsou v důsledku otoku zanícených dýchacích cest.

Vzhledem k individuálnímu charakteru alergických potíží není možné sestavit seznam "dobrých" či "špatných" potravin, u každého spouští alergické záchvaty jiná skupina potravin. Je tedy nutné si vést potravinový deník a vyhledat lékařskou pomoc.

K nejčastějším spouštěčům alergických reakcí patří: Kravské mléko, pšenice a další obilniny, droždí, jídla s obsahem plísní (sýry) ořechy -arašídy, ryby, vejce, čokoláda a některé potravinové přísady (koření)

  • Doporučení:

- jezte potraviny bohaté na vitaminy skupiny B např. zelenou listovou zeleninu a luštěniny

- hořčík například v slunečnicových semenech a sušených flcích

 

  • Omezení:

- vyhýbejte se jídlům o kterých víte že vyvolají záchvat /potravinový deník! potraviny obsahující plísně, droždí, potraviny s barvivy

- konzervanty obsahujícím siřičitany

- pivo

- víno

- kravské mléko, obilniny, vejce, ryby, ořechy /arašídy/

- čokoláda

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.