Úvodní stránka » Receptář » Bylinkový likér na žaludek

Bylinkový likér na žaludek

Tradičné žaludeční likér obsahuje směs těchto sušených bylin: 

Byliny zalijeme litrem konzumního lihu, po 3 týdnech slijeme, (z bylinek důkladně vymačkáme všechen alkohol) a podle chuti doplníme cukrovým sirupem.

Příprava cukrového sirupu:

K výluhu přidáme cukrový sirup, který si doma připravíme svařením cukru s čistou, případně destilovanou vodou. K přípravě se hodí smaltovaný nebo nerezový hrnec.

  • Na základní poměr potřebujeme 0,5 l vody a 500 g cukru.
  • Vodu s cukrem na mírném plameni přivedeme k varu.
  • Na povrchu se začne vytvářet pěna, kterou lžící odebereme.
  • Vodu vaříme 5 minut a nakonec ji přecedíme přes jemné sítko.

Poměr cukrového sirupu a lihového výluhu je individuální, osvědčený mix představuje 70 % lihu a 30 % cukrového sirupu.

Zdroje: Text, obrázek - https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje/bylinkovy-liker-na-zaludek-aneb-alkohol-muze-byt-i-lekem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu