Úvodní stránka » Zajímavé články » Jídla, která pomáhají od bolesti

Jídla, která pomáhají od bolesti

Višně

Extrakt z višní je při zklidňování zánětu desetkrát účinnější než aspirin. Požadovaný účinek mají už pouhé dvě čajové lžičky koncentrované šťávy denně. Podobné účinky mají také sladké třešně a mnohé bobuloviny - ostružiny, maliny, borůvky i jahody.

Kurkuma

Žluté koření, které je součástí směsi kari, je podle americké studie účinnější proti akutním zánětům než kortikosteroidy. Zabírá především na chronické bolesti. Hlavní účinnou látkou je kurkumin, který potlačuje bolest podobně jako léky zvané COX-1 a COX-2 inhibitory jako jsou ibuprofen nebo diclofenac, ale bez vedlejších účinků.

Hřebíček

Silným přírodním anestetikem je také další běžné domácí koření - hřebíček. Pomáhá na bolesti zubů a sliznic v ústech. Působí také antisepticky a dezinfikuje. Podobně účinkuje také šalvěj. 

Zázvor

Zázvor snižuje hladinu prostaglandinů, které vyvolávají bolest. Hlavně v Indii se využívá pro léčbu zánětů a bolesti. Doporučené dávkování zázvoru je mezi 500 až 1000 mg denně. 

Celer

V celeru a jeho semenech naleznete více než dvacet různých protizánětlivých látek. Především apigenin, který má silné účinky proti zánětům. Přidávejte celerová semena do polévek, dušených pokrmů a jako náhražku soli do různých receptů. 

Mořské ryby

Konzumace ryb či potravinových doplňků s rybím tukem snižuje zánět a bolest, především u zánětu kloubů. Tůčné ryby obsahují omega 3 mastně kyseliny, které působí protizánětlivě. V těle se totiž přeměňuje na látky, podobné hormonům snižující bolest. Rybí tuk působí také na imunitní systém. Výrazně také snižuje produkci cytokininů, které způsobují destrukci kloubů. 

Káva

Kofein se přidává do léků proti bolesti na zvýšení účinku, ale ukázalo se, že kává působí i sama o sobě proti bolesti. Snižuje bolesti svalů po fyzické námaze a také v tomto smyslu funguje preventivně. Dokáže totiž zvýšit práh bolesti. 

Lněná semínka a olej

Čestvě rozdrcená lněná semena a panenský lněný olej obsahují protizánětlivě působící omega 3 mastné kyseliny. Pozor, používejte ho výhradně do studené kuchyně. Stejné složky obsahují také čerstvé vlašské ořechy a olej z vlašských ořechů. 

Sója 

Sója obsahuje skupinu isoflavonů a rostlinný hormon se silnými protizánětlivými účinky. Pomáhá tím snížit riziko osteoartrózy a dalších nemocí kloubů. Pacienti s osteoartritidou, kteří konzumovali 40 g sójového proteinu denně po dobu tří měsíců, vykázali zlepšení nemoci o celých třicet procent. 

Zdroje: 

Text - https://www.zena.cz/zdravi/9-jidel-proti-bolesti/r~i:gallery:30972/r~i:photo:487396/

Obrázky - http://alenosenjak.kmeckiglas.com/post/206140/rdece-cesnje-rad-jem, https://www.zena.cz/zdravi/9-jidel-proti-bolesti/r~i:gallery:30972/r~i:photo:487396/, http://vlasta.kafe.cz/clanky/zdravi/3665-zdrave-a-voave-koreni/dil/2/, http://www.milujivareni.cz/zboziznalstvi/1239-zazvorovnik-lekarsky-zazvor/, https://draxe.com/benefits-of-celery/, http://www.bambiklub.cz/clanek-69-Rizikove-potraviny-morske-potvory, https://www.zena.cz/krasa/kava-nemusi-jen-skodit-10-zdravotnich-benefitu/r~i:article:807939/, http://novazeme2010.ning.com/profiles/blogs/ln-n-sem-nko-m-e-zachr-nit-ivot-dokazuje-studie-m-en-vysok-ho, http://fytoestrogeny.cz/rostliny-s-obsahem-fytoestrogenu/

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.