Mák

Mák jednoznačně patří mezi nejzdravější potraviny na světě, proto byste mu měli věnovat velkou pozornost, a pokud jste to ještě neudělali, zařaďte ho co nejdříve do svého jídelníčku. 

Mák má nejvyšší podíl vápníku ze všech potravin

Mák setý zná lidstvo už tisíce let. Ukrývá v sobě nejvyšší podíl vápníku a prospěšných vitamínů, minerálů či nenasycených mastných kyselin. Je mimořádně pozoruhodné, že mák obsahuje až dvanáctinásobně více vápníku než mléko a třikrát více než sýry.

Co dále mák obsahuje?

  • mangan
  • měď
  • fosfor
  • železo
  • vitamin B1, B2, B3
  • vitamin E
  • vitamin C
  • kyselinu listovou

Mák a ženy

Mák by ale rozhodně neměl chybět v jídelníčku budoucích maminek, jakož i lidí s osteoporózou. Má uklidňující účinky a je skvělým pomocníkem pro udržení zdravých vlasů, nehtů nebo zubů, neboť pomáhá předcházet zubnímu kazu. Díky obsahu kyseliny olejové výrazně prospívá paměti a snižuje krevní tlak. Vědci zároveň prokázali blahodárné účinky máku při prevenci rakoviny prsu. Nedoporučuje se však konzumovat ho ve velkém množství, protože tehdy může způsobit nevolnost.

Jak mák působí na náš organismus? 

K pozitivním účinkům máku na lidský organismus nepochybně patří:

  • podpora vyprazdňování
  • odkyselení organismu
  • snížení cholesterolu
  • podpora krvetvorby
  • léčba ekzémů a vyrážek 
  • tlumí bolest hlavy
  • přináší klidný spánek 

Setkali jste se však s makovým mlékem? Je to dokonalý pomocník, například na prevenci osteoporózy. 

Makové mléko

Budete potřebovat:

  • mák
  • vodu

Příprava:

Do sklenice nebo lahve vsypte mák a zalijte vodou v poměru 1: 5. Nechte odstát během noci, při pokojové teplotě. Druhý den směs rozmixujte a přeceďte. Makové mléko si můžete osladit medem nebo použít na výrobu kakaa. Toto mléko je zásadité, takže nepřekyseluje organismus. Makové mléko by měly pravidelně pít ženy před nebo v menopauze, těhotné ženy, ale i lidé, kteří mají potíže se žlučníkem a slinivkou. 

Zajímavost

Největším producentem potravinářského máku na světě je Česká republika. Zajímavostí je i to, že odvar z okvětních lístků máku se již v dávné minulosti používal proti dráždivému kašli.

Zdroje:

Text - https://styl.denikplus.cz/zdravi/469-duvody-proc-byste-meli-mak-zaradit-do-sveho-jidelnicku.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Obrázek - http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Mak---tolik-zdravy-a-pritom-nedoceneny__s10010x10101.html