Úvodní stránka » Rady z přírody » Cirhóza jater

Cirhóza jater

Cirhóza jater je choroba, při které odumírají jaterní buňky a život postiženého je ohrožen. Poškození tohoto druhu se nedá napravit, ale uvážlivá dieta s vysokým obsahem sacharidů může pomoci zabránit dalšímu vývoji nemoci. 

Prvním krokem k nápravě je naprostá abstinence, protože zejména u alkoholické cirhózy byla nenahraditelně narušena schopnost organismu vstřebávat a ukládat životně důležité vitamíny a minerály. 

Nejčastější příčinou cirhózy je dlouhodobá alkoholová závislost. Mezi další příčiny patří virová hepatitida, podvýživa a chronické ucpání jaterních vývodů. 

Jak se nemoc rozvíjí, proniká do normálně měkké jaterní tkáně tuhá vazivová tkáň a játra ztrácejí schopnost odstraňovat z krve toxické látky. Postižený se necítí dobře, často trpí nadýmáním v horní části břicha, zácpou nebo průjmem, zvrací, ztrácí chuť k jídlu a hubne. 

Někdy se může vyvinout i žloutenka. Pozdějšími příznaky je edém a chudokrevnost. Může se též objevit zvýšená krvácivost, protože se zpomaluje mechanismus srážlivosti krve. 

  • Doporučení: 

- složené sacharidy (brambory, neloupaná rýže, celozrný chléb, těstoviny, ryby, vejce, zelenina, ovoce)

- nízkotučné mléčné výrobky

- libové červené maso, drůbež, sojové výrobky

  • Omezení: 

- alkohol

- silně kořeněná jídla, nakládaná jídla, rožněná a grilovaná jídla - zhoršená funkce odbourávání chemických a toxických látek

- tučné potraviny - poškozená játra si nedokáží poradit s velkým množstvím tuků, jelikož nevyrábí dostatek žluči

Zdroje: 

Obrázky - http://cs.medlicker.com/71-steatoza-jater-priciny-projevy-diagnostika-a-lecba

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.