Jablko

Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé hodně dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu za rok.

Léčivé vlastnosti:

  • průjem a zácpa - zejména podporují  trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici
  • zlepšují krevní obraz a krevní oběh, posilují  práci srdce
  • vhodnou potravinou při cukrovce, revmatických chorobách, potížích s ledvinami i játry
  • vhodná k posílení organismu a při  rekonvalescenci
  • mírně snižují krevní cholesterol
  • posilují nemocný a vyčerpaný organismus
  • čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli
  • vhodný na nemoci dna a revma
  • zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým  žilám, opuchlinám a na unavené nohy

 Způsob použití:

Jablka se nejčastěji konzumují syrová, při revmatických  potížích se doporučuje sníst až 10 jablek denně. Další vhodnou formou je jablečný mošt, který zlepšuje stravitelnost mléka. Čaj se připravuje z jablečných slupek formou  odvaru i nálevu (2 polévkové lžíce slupek na 3 dl vody. Jablečný ocet se užívá jak zevně k potírání nohou, tak vnitřně (asi 1 lžička 2x denně) na bolesti  kloubů.

  •    Použití v kosmetice:

Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně  regeneruje a pročišťuje pokožku.  

  •   Použití v kuchyni:

Jablka jsou tradiční součástí evropské kuchyně . Jablečná kaše či pyré je vynikající potravina pro malé děti. Naopak jablečný kompot je posilující jídlo pro lidi staré a se slabým zažíváním. Dušená jablka se pojídají při průjmu, střevních infekcích a "zkaženém žaludku". Jablka jsou vynikajícím doplňkem  např. při přípravě drůbeže. Hodí se k zapékání i přímé přípravě na otevřeném ohni. Jablko opékané  na ohni je jednou z hlavních pochoutek trampské  kuchyně.

Výživové hodnoty:

  • bohatým zdrojem nutrietů – rostlinných antioxidantů
  • zdrojem bóru, který podporuje zdraví kostí
  • obsah přírodního ovocného cukru – fruktózy
  • vysoký obsah vlákniny

Zdroje:

Text - http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/ovoce/67-jablon-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leci, http://www.ovocnarska-unie.cz/pdf/jablko.pdf

Obrázek - http://www.vitalita-sk.eu/vitaminy-mineraly/jablko.html

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.