Úvodní stránka » Receptář » Použití máty peprné

Použití máty peprné

Čaj (nálev)

- 3 lžičky řezaných sušených listů přelijeme ½ l vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Pijeme neslazený, 2 šálky denně. 

- Užívá se ráno a večer při: 

  • bolestivých křečích trávicího traktu,
  • nadýmání,
  • nemocech žaludku nervového původu,
  • kolikách,
  • nedostatečném vylučování žluči,
  • žlučových kaméncích,
  • jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu,
  • při dávení,
  • křečích,
  • zápachu z úst,
  • chrlení krve,
  • ekzémech.

Inhalace

- používá se při:

  • rýmě,
  • zánětu hrtanu,
  • zánětu průdušek,
  • katarech cest dýchacích. 

Olej

- užívá se vnitřně 1-3 kapky při:

  • špatném trávení,
  • větrech,
  • horečnatém revmatizmu.

Tinktura

- užívá se zevně k obkladům při:

  • svědění kůže,
  • svědění sliznice hltanové a hrtanové,
  • bolestech hlavy natíráme spánky,
  • vyrážkách,
  • kopřivkách.

 - užívá se vnitřně 3x 8 kapek denně při:

  • potížích zažívacího traktu,
  • nadýmání,
  • “nervóze žaludku",
  • kolikách,
  • žlučových problémech (málo žluči),
  • pro chuť k jídlu.

Recept na mátové bonbóny

Ingredience:

  • 120g medu,
  • 100g krystalového cukru,
  • 2 lžíce velmi silného mátového čaje,
  • šťáva z poloviny citrónu.

Postup:

Med, krystalový cukr a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Přidáme 2 lžíce velmi silného mátového čaje nebo 2 lžíce mátové šťávy s lihem (1:1). Ještě chvíli povaříme a pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.

Mátový likér proti kašli a nachlazení

- 2 hrsti máty čerstvě nasbírané, 80% čistého lihu, 1 litr destilované vody, 500g cukru. Sbíráme mladé čerstvé mátové lístky, dobře je opereme a dáme do láhve se širokým hrdlem. Láhev dolijeme čistým lihem a necháme vyluhovat na teplém místě asi 2 týdny. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme 500g cukru rozvařeného ve vodě. Používáme destilovanou vodu. Likér necháme několik týdnů uležet.

Používáme jej při nachlazení a proti kašli.

Mátový likér proti zažívacím potížím

- 1 lžíci řezaných čerstvých nebo sušených listů zalijeme ¾ l koňaku, vodky nebo jiného destilátu a v dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Potom scedíme, přidáme 200 g zčeřeného cukru a uložíme na několik dní do studena.

- Pijeme 1 - 2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích.

Mátový olej

- Zevně používáme při

  • zahlenění,
  • rýmě,
  • kašli,
  • zánětu průdušek, 
  • zánětu nosních dutin,
  • bolestech hlavy,
  • migréně.

Mátový sirup

Ingredience:

  • 500g krystalového cukru,
  • litru vody,
  • 60g čerstvě natrhaných mátových lístečků,
  • 1 citrón.

Postup:

Do skleněné nádoby dáme vodu s cukrem a vaříme. Odstraňujeme pěnu a svaříme hustý cukerný sirup. Do něj vysypeme na drobno pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu odstavíme, přikryjeme a necháme vyluhovat asi hodinu. Můžeme dochutit několika kapkami citrónové šťávy. Sirup naléváme do menších lahviček.

Použití: 

Sirup užíváme třikrát denně jednu polévkovou lžíci při nachlazení, nechutenství či špatném trácení. 

Kloktadlo

- Kloktadlem si vyplachujeme ústa při zánětu dásní, bolestech zubů a proti zápachu z úst.

Koupel

- 200 g máty vaříme ve 3 l vody asi 15 minut, necháme odstát a vlijeme do připravené lázně. Teplota lázně nesmí překročit 36 °C.

- Používáme na posílení nervů, pro celkové osvěžení pleti nebo při svalových křečích.

Mátová omáčka

Ingredience: 

  • Hrst hrubě nasekaných mátových listů,
  • 4 lžíce octa,
  • 4 lžíce citrónové šťávy,
  • šálek oleje,
  • půl lžičky chilli nebo pálivé papriky,
  • půl lžičky mletého pepře,
  • 1 a ½ lžičky práškového cukru,
  • sůl.

Postup: 

Ocet a citrónovou šťávu uvedeme do varu, do něj vhodíme mátu a odstavíme. Ostatní přísady rozmícháme v oleji, přelijeme k mátovému odvaru a necháme ustát přes noc. Druhý den scedíme. Mátová omáčka je vhodná ke skopovému, rybám, rýži a zelenině a patří k základním omáčkám indické kuchyně. 

Voňavá omáčka

Ingredience:

  • 2 kelímky jogurtu,
  • lžička čili nebo pálivé papriky,
  • lžičky kari koření,
  • 2 - 4 lžíce sekané máty peprné,
  • a sůl.

Postup: 

Všechny přísady rozmixujeme a směs dáme vychladit. Omáčku zdobíme několika lístky máty peprné. Je vhodná zejména ke skopovému.

Žaludeční čaj

Ingredience:

  • 30 g puškvorce (oddenek),
  • 10 g heřmánku (květ),
  • 10 g kmínu (plod),
  • 40 g máty peprné (list),
  • 10 g pelyňku (nať),
  • 2 lžičky směsi na ¼ l vody. 

Postup:

Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut stát.

Použití:

Užíváme 1 - 2 šálky denně.

Zdroj: 

Text - http://www.zdravinadlani.cz/lecive-rostliny/mata-peprna

Obrázek - https://www.google.cz/search?q=m%C3%A1ta+peprn%C3%A1+%C4%8Daj&rlz=1C1AVNE_enCZ668CZ668&biw=1920&bih=955&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjc58blu9TLAhUFCSwKHSsUCuwQ_AUIBigB#imgrc=uT5UY-uZIPcnMM%3A

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.