Úvodní stránka » Rady z přírody » Pro a proti pití kávy

Pro a proti pití kávy

Jeden z nejvíce konzumovaných nápojů na světě vzbuzuje nekonečné protikladné vědecké debaty o jeho účincích na zdraví. Nové studie přinášejí o kávě spíše méně optimistické zprávy.

Někteří kávu pijí, aby zůstali vzhůru, jiní proto, že jim chutná. Ať tak či onak, káva a další produkty na bázi kofeinu zůstávají velmi populární, což nepochybně živí početné vědecké výzkumy o účincích kofeinu na lidské zdraví. Přestože některé upozorňují na její blahodárné působení, zejména v oblasti prevence některých civilizačních chorob, zcela nová studie vědců z univerzity ve švýcarské Basileji však přináší důkazy o negativním účinku kávy na strukturu mozku.

Vliv kávy na mozek

Výsledky nejnovější studie, publikované v časopise Cerebral Cortex, jsou překvapivé. Známý fakt, že káva může způsobit špatný spánek, vědci využili při výzkumu, při němž se pokusili zjistit principy jejího působení na mozkové funkce. Zjistili, že nadměrná konzumace kofeinu může ovlivnit tu část mozku, která zpracovává paměť, ale řídí také pohyb, řeč a emoce. Nežádoucí účinky jsou však přechodné a zdá se, že nemají vliv v dlouhodobém horizontu. Pro dostatečné obnovení objemu šedé hmoty stačí podle vědců 10denní kofeinová abstinence.

Kofein a paměť

Pro studium bylo vybráno 20 zdravých mladých jedinců, kteří užívali kofeinové tablety třikrát denně po dobu deseti dní. Na základě následných měření pomocí magnetické rezonance vědci zaznamenali změnu objemu šedé hmoty zvláště v pravém spánkovém laloku, tedy v oblasti odpovědné za upevnění paměti. „Změny v morfologii mozku se zdají být dočasné, ale prokazatelné – ve srovnání s těmi, kdo kávu nepijí. Naše výsledky nemusí nutně znamenat, že konzumace kofeinu má negativní dopad na mozek, ale denní konzumace kofeinu zjevně ovlivňuje náš kognitivní hardware, “ uvedla ve svém prohlášení vedoucí studie doktorka Carolin Reichert.

Kafe raději až po snídani

Další studie, tentokrát britské University of Bath, zjistila, že dát si šálek kávy na vzpruhu po probdělé noci není vůbec dobrý nápad. Výzkum, zveřejněný v British Journal of Nutrition, zjistil, že silná káva na lačný žaludek může způsobit nepřiměřené zvýšení hladiny glukózy. Vědci proto doporučují, aby se konzumovala až po snídani, ne dříve.

„Jednoduše řečeno, když je káva první věcí, s níž po ránu naše tělo přijde do styku, je kontrola hladiny cukru v krvi narušena. Zejména po noci špatného spánku má negativní vliv na metabolismus glukózy přibližně o 50 procent,“ vysvětluje vedoucí studie Harry Smith. Malá změna pořadí nám tak pomůže využít zdravotní výhody kávy. Ano, i ty má.

Zázračný lógr

Jedním z důvodů by podle vědců mohla být přítomnost bioaktivních látek v kávě, které zvyšujíodolnost proti zánětům. To potvrdili i výzkumníci z Monash University, kteří provedli studii o antioxidantech obsažených v kávě, a zjistili, že za určitých podmínek černý mok pomá zneškodnit nebezpečné volné radikály. A dokonce prokázali, že i kávová sedlina obsahuje vysokou hladinu antioxidantů prospěšných pro zdraví.