Průjem

Průjem je nejčastější příznak nemocí trávicího ústrojí, při nemž dochází k velmi častému vyprazdňování řídké a vodnaté stolice. Může být akutní (3-7 dnů), krátkodobý (1-3 dny), chronický a opakovaný. 

  • Akutní průjem je nejčastěji následkem zánětu střev, způsobeného bakteriální infekcí (úplavice, tyfus) nebo vnějším působením toxických látek. Příčinou akutního průjmu mohou být i dietní chyby, nedostatečné vylučování trávicích enzymů nebo nadměrné povzbuzení peristaltiky střev přijímáním velkého množství jídla. Průjem mohou způsobit také toxické bakterie obsažené ve zkažených potravinách, někdy též alergická reakce na jídlo. 
  • Chronické průjmy mohou být také způsobeny nemocemi trávicí soustavy, z nichž nejběžnější je dráždivý tračník, kdy průjem je často střídán obdobími zácpy. Dalšími častými důvody jsou cystická fibróza, celiakie. 

Ve stáří bývá běžný zánět tlustého střeva nebo porucha vstřebávání. Nejzávažnějšími příčinami průjmu jsou polypy ve střevech a rakovina. 

Pokud průjem trvá více než 3 dny, je nutná porada s lékařem. Průjem u starších lidí a dětí může ohrozit jejich život.

  • Doporučení: 

- pijte hodně vody, aby nedošlo k dehydrataci

- jezte banány, vařenou loupanou rýži, jablka, suché topinky z bílého pečiva

- pijte bylinkové čaje - z maliníku, zázvoru nebo heřmánkku

- česnek s olejem desinfikuje trávicí soustavu

  • Omezení: 

- všechna ostatní jídla omezte min. po dobu 24-48 hodin - do odeznění

- alkohol

- kofein

Průjem na cestách se vyskytuje velmi často, hlavně v oblastech Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky atd. Pokud máte o hygieně pochybnosti, nejezte čerstvou zeleninu a ovoce. Pijte jen převařenou nebo kupovanou balenou vodu. Nedávejte si led do nápojů, pokud nevíte, z jaké vody pochází. Vyhýbejte se studené kuchyni. Nikdy nejezte nedovařené maso ani syrové ryby, korýše a měkkýše. 

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.