Úvodní stránka » Ovoce a zelenina » Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový

Malý opadavý strom, který dosahuje maximální výšky 5 m. Většinou se ale jedná o větší keř s dlouhými výhony. Větvičky jsou husté a trnité a mladé větévky jsou stříbrošedě šupinaté. Listy jsou úzké. Mladší stromky rakytníku řešetlákového lze rozeznat také podle delších a oboustranně kovově stříbřitě lesklých lístečků. Květy jsou nevzhledné, jsou zbarveny do hněda. Rakytník řešetlákový roste v období od března do dubna v době, kdy ještě nemá vyrašené listy. Plody rakytníku jsou oranžové vejčitě oblé bobule. Bobulky jsou jedlé a velice kyselé, s velkým obsahem vitamínu a sklízí se od srpna.

Roste nejen v Evropě, ale také v Rusku, ze kterého se postupně rozšířil dále na příklad také do Asie a na Sibiř. Vyskytuje se do pobřeží až do vyšších poloh horstev. 

Z rakytníku řešetlákového se většinou zpracovávají listy a plody. Veškeré produkty vyrobené z rakytníku se dnes spojují především se zdravým životním stylem. Ve většině případů se z rakytníku vyrábějí především sirupy, rakytníkové oleje, likéry, džemy a šťávy. Každá bobulka rakytníku je zdrojem nejenom vitamínu C, ale také vitamínu A, E a K. Sirup vyrobený z rakytníku je navíc vydatným zdrojem železa a všechny produkty z něj mají významné regenerační schopnosti.

Zdroj:Obrázek - https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakytn%C3%ADk_%C5%99e%C5%A1etl%C3%A1kov%C3%BD#/media/File:Hippophae_rhamnoides.jpg

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.