Zácpa

Rozlišujeme dva typy zácpy: 

1) Atonická zácpa - vzniká nedostatečným svalovým napětím. Projevuje se v případech, kdy strava obsahuje málo tekutin, vlákniny a nebo nedostatkem tělesného pohybu. 

2) Spastická zácpa - charakterizuje se nepravidelnou stolicí, vzniká vlivem nervových poruch, nadměrným kouřením, dráždivou stravou nebo ucpáním tlustého střeva.

Zácpa není nemocí, je pouze doprovodným příznakem nějakého onemocnění. Nejčastěji je ale způsobena nesprávnými stravovacími návyky a špatným pitným režimem. Doprovází však např. poruchy jaterní činnosti, potíže s psychickým pozadím a u osob starších 50 let může předcházet vážnější onemocnění, zvláště střídá-li se zácpa s průjmem. V tomto případě je nezbytné navštívit lékaře. 

Nevyprázdnění v následujícím dni ještě neznamená zácpu. Normální je vylučování stolice nejméně třikrát týdně, ale klidně i 3x denně. Zácpa se projevuje tvrdou a suchou stolicí s obtížným vylučováním, tlakem v oblasti dutiny břišní během defekace a sníženou četností vyprazdňování (méně než 3x týdně). Pokud se ve stolici objeví stopy krve nebo bolesti při vyprazdňování, je třeba navštívit lékaře. Zácpu může způsobit nesprávná strava, při níž je objem a vlhkost stolice v tlustém střevě nedostatečná. Příčinou poruchy může být i časté používání projímadel, která po čase peristaltiku utlumují a ochrnují nervová zakončení trávicího traktu a snižují tak schopnost střev stahovat se. 

Někdy jsou příčiny zácpy psychické. Činnost střev také negativně ovlivňuje nedostatek pohybu a špatná tělesná kondice. 

K nejzávažnějším příčinám zácpy patří nádorová onemocnění tlustého střeva nebo nádory v jeho okolí. 

  • Doporučení: 

- neloupané ovoce, zelenina (švestky, fíky, datle)

- celozrné obilniny a chleba

- jogurty se živými kulturami

- dodržování pitného režimu

  • Omezení: 

- bílý cukr, bílá mouka, kofein, alkohol

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.